یکی از مهمترین مواد اولیه موجود در جهان که از آن برای تهیه غذا استفاده میشود، نمک است. بدون نمک، غذاها بدون مزه و حتی بدمزه خواهند بود. البته نمکهای مختلفی وجود دارد که مواد تشکیلدهنده، مزه و بافت متفاوتی دارند. علاوه بر این میزان مواد معدنی و سدیم موجود در این نمکها نیز با هم یکسان نیست و شما بر اساس این تفاوتها میتوانید دست به انتخاب بزنید. یکی از انواع نمکها که این روزها با خواص فوقالعاده خود شناخته میشود، نمک دریا نام دارد. در این مقاله با خواص منحصر به فردی که این نمک برای سلامتی جسمی و روحی انسان دارد بیشتر آشنا میشویم.
نمک دریا چیست؟
نمک دریا به نوعی نمک گفته میشود که از تبخیر آب دریا به دست میآید. بیشترین کاربرد این ماده برای درمان بیماریها، حفظ مواد غذایی، پخت و پز، چاشنی در غذا، لوازم آرایشی و … است. این نمک در انواع مختلفی وجود دارد که میتوان به نمک دریای سلتی، هاوایی، هیمالیا، برفکی و ایتالیایی اشاره کرد.
این نمکها به دو صورت تصفیه شده و تصفیه نشده وجود دارند. نمکهای دریایی تصفیه شده در یک فرآیند پیچیده به وجود میآیند و اکثر مواد معدنی آن به استثنای کلر و سدیم از بین میروند. علاوه بر این، نمک ساختار و طعم متفاوتی پیدا خواهد کرد.
بین نمک دریا و نمک طعام تفاوت زیادی وجود دارد که این تفاوت به دلیل وجود مواد مغذی بیشتر است. نمک های دریایی، مواد معدنی طبیعی را شامل میشود که عملکردهای بدن را بهبود میبخشند.
به طور کلی، نمکهای دریای حاوی مواد معدنی حیاتی مثل سدیم، پتاسیم، کلسیم، کلر، منیزیم، مس، آهن و روی به میزان فراوانی هستند.
در نواحی گرم و خشک به راحتی و با استفاده از انرژی خورشیدی میتوان این نوع نمک را به دست آورد؛ در حالیکه در برخی دیگر از اقلیمها از منابع سوختی برای این کار استفاده خواهد شد. دریای مدیترانه، دریاچه ارومیه و … معادن اصلی نمکهای دریایی به شمار میروند.
خواص نمک دریا چیست؟
همانطور که پیش از این گفته شد، فواید این نوع نمک بیشمار هستند و با استفاده از آن میتوانید مشکلات مختلف را برطرف کنید و بدنی سالم داشته باشید. برخی از خواص این نوع نمک عبارتند از:
خواص نمک دریا برای پوست صورت و بدن
امروزه همه افراد به خواص نمکهای دریایی برای پوست صورت و بدن پی بردهاند. اگر به دنبال پوستی تمیز و سالم هستید، حتما این مادهی ارزشمند را به وان حمام خود اضافه کنید. از آنجایی که این نوع نمک مواد معدنی فراوانی دارد، رطوبت پوست را افزایش میدهد و سموم آن را پاکسازی میکند. یکی از اصلیترین مزایای این نوع نمک این است که به خوبی پوست را هیدراته خواهد کرد. شما میتوانید این نمک را در آب گرم بریزید و اجازه دهید ۱۵ تا ۳۰ دقیقه بماند. روش دیگر این است که نمک را با روغن زیتون مخلوط کنید تا خمیری ضخیم به دست آید و پوست خود را با این خمیر ماساژ دهید. این مادهی طبیعی ارزشمند را برای پوست خود استفاده کنید و از نتیجه به دست آمده شگفتزده شوید!
نمک دریا برای لایه برداری
یکی دیگر از فواید نمکهای دریا برای پوست، کمک به لایه برداری است. این نوع نمک لایههای مرده پوست را برمیدارد و با این کار به تقویت گردش خون در پوست و نوسازی آن کمک خواهد کرد. این مزیت را نمک طعام ندارد؛ علت آن نیز ساختار دانهای شکل نمک دریا است که نرمی و لطافت پوست را به همراه میآورد. ماساژ درمانی با کمک این ماده باعث تصحیح گردش خون میشود و در درمان افرادی با فشار خون پایین، ضعف عمومی بدن و صرع کاملا تاثیرگذار است.
نمک دریا برای درمان آکنه
یکی دیگر از خواص این مادهی طبیعی برای پوست صورت، از بین بردن آکنه است. نمکهای دریایی خاصیت سمزدایی دارند؛ به همین دلیل میتواند آکنه را تا حد زیادی درمان کند. در ترکیب این نوع نمک، گوگرد وجود دارد که مشکلات پوستی مانند آکنه، جوش، درماتیت و … را سریعا درمان خواهد کرد.
نمک دریا برای درمان پسوریازیس
این نمک منحصربهفرد برای از بین بردن علائم پسوریازیس نیز مفید خواهد بود. اگر درگیر مشکل پسوریازیس شدید، از این نمک در کنار داروهای خود استفاده کنید و معجزه آن را ببینید. این ماده برای افرادی که دچار مشکلات پوستی مانند خارش، سوزش و پوسته پوسته شدن هستند بهبودی قابل توجهی از خود نشان میدهد. اگر از پسوریازیس رنج میبرید، همین الان حمام درمانی با آن را امتحان کنید.
نمک دریا برای کاهش تیرگی دور چشم
از دیگر فواید این نوع نمک برای پوست، از بین بردن تیرگی دور چشم است. علاوه بر این، پف دور چشم را کاهش میدهد و چشمانی زیبا و گیرا به شما هدیه خواهد داد. این فایده به دلیل آرامشبخش بودن این نمک است که گردش خون را در اطراف چشم افزایش میدهد.
نمک دریا برای مو
این روزها بسیاری از افراد با مشکل ریزش مو دست و پنجه نرم میکنند. یکی از موثرترین و ارزان قیمتترین درمانهای این مشکل، استفاده از این نمک است. استفاده از نمکهای دریا باعث باز شدن منافذ مسدود شده پوست سر میشود و در نتیجه رشد مو را افزایش میدهد. با ماساژ دادن موهای خود با نمک دریا و روغن، متوجه افزایش رشد موهای خود خواهید شد.
نمک دریا برای از بین بردن شوره سر
یکی از خواص نمک دریا برای مو، از بین بردن شوره سر است. علت اصلی افزایش شوره سر، سلولهای مرده پوست سر هستند که تبدیل به پوسته خواهند شد. برای از بین بردن شوره سر فقط کافی است که مقدار اندکی نمک بر روی سر خود بریزید و به آرامی ماساژ دهید. بعد از چند دقیقه موهای خود را بشویید، پس از گذشت چند هفته از نتیجه به دست آمده متعجب خواهید شد.
نمک دریا برای درمان آرتریت روماتوئید
یکی دیگر از خواص این نمک برای پا و مفاصل است. تحقیقات نشان داده اند که این ماده برای بهبود و درمان آرتریت روماتوئید موثر است. افرادی که از این نوع نمک در حمامهای خود استفاده میکنند، در مقایسه با افرادی که از سدیم کلرید کمک میگیرند، پیشرفت بیشتری در رابطه با بهبود آرتریت روماتوئید خواهند داشت. این ماده طبیعی میتواند برای افراد مبتلا به این بیماری معجزه کند.
خواص نمک دریا برای پا
حتما تاکنون برای شما پیش آمده است که پس از داشتن یک روز سخت، دچار پا درد شدیدی شوید. بسیاری از افراد نیز به دلیل برخی مشکلات مربوط به استخوان و مفصل، به طور مکرر پا درد را تجربه میکنند. یکی از خواص نمک دریا برای پا مربوط به کاهش خستگی و درد است. برای این که بتوانید گرفتگی و درد پاها را کاهش دهید، وان حمام را پر از آب کنید و کمی نمک در آن حل نمایید. پاهای خود را در این محلول قرار دهید و آرامش عضلات را تجربه کنید.
نمک دریا برای عفونت واژن
نمک های دریایی برای عفونت واژن نیز موثر است و میتوانند آن را از بین ببرد. اگر درگیر سوزش و خارش ناشی از عفونت واژن شدهاید، برای تسریع بهبودی از این مادهی طبیعی کمک بگیرید. برای این کار وان حمام را پر از آب ولرم کنید و یک لیوان نمک به آن اضافه کنید. چند دقیقه در آن بنشینید.
فواید نمک دریا برای لاغری و کاهش وزن
یکی از خواص این نمک، پاکسازی رودهها و بهبود عملکرد سیستم گوارش است. با این کار چربیها نیز از بدن دفع میشوند و کاهش وزن و لاغری را به دنبال خواهند داشت. علاوه بر این، نمکهای دریایی در مقایسه با نمک معمولی دارای سدیم کمتری هستند و با مصرف آن، نگه داشتن آب در بدن کاهش مییابد و فرد لاغری و کاهش وزن را تجربه خواهد کرد.
خواص نمک دریا برای دهان و دندان
یکی دیگر از خواص متعدد این ماده، سالم نگه داشتن دهان و دندان است. نمک دریا دارای فلوراید طبیعی است که از آسیب به دندانها و پوسیدگی آنها جلوگیری میکند. شما همچنین میتوانید به طور روزانه دندانهای خود را با محلول حاوی این نمک شستشو دهید. با این کار درگیر مشکلات مربوط به دهان و دندان نخواهید شد.
درمان بی خوابی و افسردگی
نمک دریایی مانند یک آرامبخش قوی عمل میکند و حمام کردن با آن باعث افزایش گردش خون میشود. این نمک تولید ملاتونین را نیز افزایش خواهد داد و خوابی راحت به شما هدیه میدهد. علاوه بر این، ترشح هورمون سروتونین را افزایش میدهد و افسردگی و استرس را از شما دور خواهد کرد.
سرشار از الکترولیت
نمک های دریایی سرشار از الکترولیتهای ضروری مانند منیزیم، سدیم، پتاسیم و کلسیم است که وجود آنها برای سلامتی مهم و حیاتی است. الکترولیتها به تنظیم طیف وسیعی از فعالیتهای بدن میپردازند؛ برای مثال ضربان قلب را منظم میکنند و به ماهیچهها اجازه انقباض میدهند تا شما بتوانید به راحتی حرکت کنید. عدم تعادل الکترولیت بسیار خطرناک است و میتواند مشکلات جدی به دنبال داشته باشد. برای پیشگیری از این عدم تعادل، مصرف نمک دریا بهترین پیشنهاد خواهد بود.
-
نمک دریای احیاء30,000 تومان
خواص نمک دریا در طب سنتی
اگر بدن دچار کمبود منیزیم شود، فرد به بیماریهایی مانند میگرن، آسم، افسردگی، تشنج، بیاشتهایی و تغییرات ضربان قلب دچار خواهد شد. در طب سنتی برای پیشگیری از این مشکل، مصرف نمک دریا پیشنهاد شده است. خواص نمکهای دریایی در طب سنتی این چنین بیان شده است که عدم مصرف آن باعث سردی بدن و مغز میشود و در نهایت بسیاری از بیماریهای جسمی را برای فرد به دنبال خواهد داشت. علاوه بر این فرد ممکن است به برخی بیماریهای روحی مانند بیانگیزگی و افسردگی نیز مبتلا شود. خواص نمک های تهیه شده از آب دریا، به میزانی است که کشوری مانند ژاپن با سطح رفاهی مناسب، باز هم آمار خودکشی بسیار بالایی دارد؛ چرا که در این کشور مصرف نمک در اندازه بسیار کمی گزارش شده است.
مضرات نمک دریا
بر اساس نظر مرکز بهداشت محیط، حدود ۹۰ درصد از نمکهای دریای موجود در بازار مورد تایید نیستند و مصرف آنها پیشنهاد نمیشود. تنها تعداد اندکی از نمکهای دریا هستند که موفق به دریافت مجوز وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو شدهاند؛ مصرف این نمکها مشکلی برای فرد ایجاد نخواهد کرد. یکی از مضرات نمک دریا این است که این نوع نمکها ناخالصیهایی مثل برخی مواد معدنی و فلزات سنگین دارند که مصرف آنها میتواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد. فلزات سنگین میتوانند در اندامهای حیاتی رسوب کنند و کلیهها و کبد را با آسیب جدی روبرو سازند. همچنین این فلزات باعث بروز برخی سرطانها خواهند شد. نمکهای دریایی که بدون مجوز وارد بازار میشوند، در شرایط غیربهداشتی و نامناسبی هم تولید و بستهبندی خواهند شد؛ به همین دلیل ممکن است مصرف کننده را با مشکل جدی روبرو کنند.
بسیاری از افراد ید موجود در نمکهای معمولی را مضر میدانند، به همین دلیل از مصرف آن اجتناب میکنند؛ در حالیکه این نظریه کاملا غیرعلمی است و هیچ اثباتی برای آن وجود ندارد. یدی که به نمک طعام اضافه میشود، از نوع ید Food Grade است و هیچ ضرری برای بدن به دنبال نخواهد داشت؛ حتی از ابتلا به گواتر نیز پیشگیری میکند. بر اساس اعلام وزارت بهداشت از زمانی که بسیاری از افراد به نمک دریا روی آوردند، مصرف نمک تصفیه شده و یددار کاهش یافت؛ در نتیجه افراد مبتلا به گواتر نیز افزایش یافتند. مضرات این نوع نمک باعث شدهاند که در سالهای اخیر مصرف آن کاهش یابد و مردم مجددا به سمت مصرف نمک یددار بازگردند.
روش مصرف نمک دریا
برای مصرف این نوع نمک باید به نکاتی توجه نمایید. افرادی که به بیماری کبدی، کلیوی، قلبی و عروقی و فشار خون بالا مبتلا هستند، باید در مصرف نمک دقت کنند و به میزان مناسب از آن استفاده نمایند. روش و میزان مصرف این نمک با نمک معمولی فرق چندانی ندارد و بر اساس میزان سدیم مورد نیاز بدنتان آن را به غذا اضافه میکنید؛ به عبارت دیگر از این نمک به عنوان جایگزین نمک معمولی میتوان استفاده کرد. رژیمهای مختلفی برای مصرف نمک در نظر گرفته شده است. در نوع اول حدود ۲۵۰۰ تا ۴۵۰۰ میلیگرم سدیم به بدن وارد میشود، در نوع دوم این عدد در حدود ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ میلیگرم است و در نوع سوم تنها ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیگرم سدیم وجود خواهد داشت. افراد مبتلا به بیماری، باید میزان سدیم دریافتی بدنشان را بر اساس نظر پزشک تنظیم کنند.
نمک دریا از کجا تهیه کنیم؟
این نوع نمک را از فروشگاهها و عطاریها میتوانید تهیه کنید. البته این محصول در برخی از فروشگاههای آنلاین نیز به فروش میرسد و شما میتوانید آن را در کمترین زمان و با صرف وقت اندک سفارش دهید و درب منزل تحویل بگیرید. فقط توجه داشته باشید که نمک خریداری شده دارای مجوز وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو باشد تا از سلامت آن اطمینان حاصل نمایید.
سوالات متداول
نمک دریا یکی از انواع نمک است که از تبخیر آب دریا به دست میآید. این نمکها در انواع مختلفی وجود دارند که از نظر ساختار و املاح با هم متفاوت هستند.
نمک دریا بهخاطر طبیعی بودن و دارا بودن مواد معدنی مختلف، دارای خواص فراوانی است و برای پوست، مو، مفاصل، تعادل الکترولیت در بدن، قند خون، سیستم گوارش و … بسیار مفید خواهد بود.
زمانی که نمک های دریایی در معرض نور خورشید و هوای آزاد قرار میگیرد، مقدار زیادی از ید موجود در آن تبخیر میشود. این نمک دارای ید است، اما این میزان ید به اندازهای نیست که بتواند نیاز روزانه افراد را تامین کند. البته ناگفته نماند که همین ید اندک بهخاطر طبیعی بودن، از نمکهای صنعتی با یدهایی شیمیایی بهتر هستند.
نمکها نه در دسته اسیدی قرار میگیرند و نه در دسته قلیایی. نمک از سدیم اسیدی و کلرید قلیایی تشکیل شده است که با قرارگیری در کنار یکدیگر باعث خنثی شدن نمک میشوند؛ به همین دلیل به نمکها خنثی یا بافر گفته میشود. با این حال از آنجا که رژیم غذایی امروزی فاقد آنزیمها و مواد معدنی کافی است، تعادل PH بدن معمول افراد به سمت اسیدی بودن است. از آنجاییکه مواد معدنی مختلف در نمک دریا میتواند موجب قلیایی شدن بدن شوند، بنابراین برای رفع اسیدیته بدن مفید خواهد بود.
نمکهای دریایی با داشتن انواع مواد معدنی مانند روی، آهن، ید، منگنز و پتاسیم، طیف وسیعی از بیماریها و مشکلات را از بین میبرد و سلامتی و شادابی را به زندگی شما برمیگرداند.