دارچین یکی از ادویههای پرمصرف در جهان است که به دلیل دارابودن عطر و طعمی دلپذیر و مطبوع، استفادههای فراوانی از آن میشود. در میان ادویهجات بعد از فلفل و زردچوبه، دارچین را میتوان سومین ادویه پرمصرف جهان به حساب آورد. دارچین، در واقع پوسته جدا شده از تنه درختی به همین نام است که پس از جداشدن، آن را با تابش نور خورشید خشک کرده و مورداستفاده قرار میدهند. درخت دارچین همیشه سبز بوده و ارتفاعی حدود ۵ الی ۷ متر دارد. طبع دارچین گرم و خشک است.
در گذشته با توجه به خواص دارچین، طبیبان از آن بهمنظور درمان بسیاری از بیماریها ازجمله بیماریهای عفونی استفاده میکردند. استفاده از دارچین در موارد پزشکی، به ۴ هزار سال قبل برمیگردد. پیشینه دارچین مربوط به زمان مصر باستان است. در زمان مصر باستان، مصریان دارچین را بهعنوان یک ماده کمیاب و پرفایده به شمار میآوردند و گاهی آن را به محضر پادشاهان خود بهعنوان پیشکشی تقدیم میکردند. امروزه اما با وجود فراوانی و در دسترس بودن این محصول، ممکن است از فواید دارچین اطلاعی نداشته و یا این ادویه پرارزش را دستکم گرفته باشید. شما میتوانید از فواید دارچین بهمنظور درمان بسیاری از بیماریها و مشکلات خود بهرهمند شوید. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با خواص دارچین بیشتر آشنا کنیم.
ارزش غذایی دارچین
دارچین این ادویه پرخاصیت و معطر ارزش غذایی بالایی دارد. بهطورکلی میتوان گفت دارچین حاوی موادی چون کربوهیدراتها، پروتئین، چربی، قند، امگا ۳، امگا ۶ ویتامینهایی چون A، C، K،E و مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، زینک، سدیم، پتاسیم و نیاسین است.
خواص دارچین چیست؟
همانطور که گفته شد، این ادویه خوشعطر و خوش طعم دارای خواص درمانی فراوانی است که در ادامه به معرفی و بررسی خواص دارچین میپردازیم.
تقویت سیستم ایمنی
با توجه به وجود انواع مواد مفید و آنتیاکسیدانها در دارچین، میتوان گفت که این ماده باعث افزایش ایمنی بدن در برابر انواع میکروبها، قارچها و ویروسها میشود. بهمنظور بهبود سرماخوردگی نوشیدن چای دارچین به همراه آبلیمو و عسل توصیه میشود.
با توجه به خاصیت ضدباکتریایی دارچین میتوان از آن برای درمان عفونت دستگاه گوارش یا قارچهای پوستی نیز بهره برد.
بهبود عملکرد قلب
افزایش فشارخون، میزان کلسترول و یا تری گلیسیرید را میتوان از عوامل اصلی در سکتههای قلبی به شمار آورد. با مصرف دارچین میزان تری گلیسیرید و کلسترول خون کاهش یافته و این امر خود بهبود سلامت و کارایی قلب را به همراه دارد. دارچین هم چنین با کاهش فشارخون از بروز مشکلات قلبی در فرد جلوگیری میکند.
درمان جوش
شما میتوانید از دارچین بهمنظور درمان انواع جوش و آکنه صورت نیز استفاده کنید. استفاده از دارچین بهمنظور درمان جوشها، بهصورت ترکیب با مواد دیگر و گذاشتن ماسک آن بر روی صورت توصیه میشود.
برای این منظور نیاز است تا پودر دارچین را با عسل ترکیب کرده و ماسک آن را بر روی صورت استفاده کنید. استفاده از روغن دارچین نیز برای درمان جوشهای صورت نتایج مثبتی را به همراه خواهد داشت.
کنترل دیابت
کنترل دیابت و کاهش میزان قند خون در افراد را میتوان جزو مهمترین خواص دارچین بشمار آورد. افرادی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند میتوانند با مصرف دارچین قند خون خود را کاهش دهند. با مصرف دارچین میزان حساسیت سلولها نسبت به جذب انسولین نیز بالا میرود.
این افراد میتوانند در کنار انجام حرکات ورزشی و رعایت اصول تغذیهای، از خواص دارچین نیز بهعنوان کاهشدهنده قند خون استفاده کنند.
خواص ضدالتهابی
با توجه به این که در نتیجه التهاب در قسمتهای مختلف بدن، شاهد بروز انواع بیماریها هستیم، میتوان گفت مصرف دارچین میتواند از بروز این التهابات در بدن جلوگیری کرده و باعث بهبود بسیاری از بیماریها شود.
بهعنوان مثال بیماری ام اس در نتیجه بروز التهاب در نورونها یا رشتههای عصبی و بیماری آرتریت در نتیجه بروز التهاب در مفاصل به وجود میآید. علت اصلی این التهابات در بدن رادیکالهای آزاد هستند. مصرف موادی چون دارچین که خواص آنتیاکسیدانی فراوانی دارند، میتواند رادیکالهای آزاد را خنثی کرده و مانع بروز این بیماریها در بدن شود.
برطرفشدن بوی نامطبوع دهان
ماندگاری انواع ذرات غذا در لابهلای دندانها باعث رشد میکروبها و باکتریها در محیط دهان میشود. در نتیجه ماندگاری طولانیمدت این میکروبها و باکتریها، شاهد ایجاد بوی نامطبوع در دهان هستیم.
استفاده از دارچین با توجه به خواص ضدباکتریایی آن، میتواند در رفع بوی بد دهان تأثیر مثبتی داشته باشد. به این منظور میتوان از انواع آدامسهای دارچینی و یا مکیدن چوب دارچین استفاده کرد.
تثبیت کردن قند خون
افراد سالم نیز میتوانند از خواص دارچین بهمنظور تنظیم نوسانات قندی خود استفاده کنند. افرادی که به ناگاه دچار افت قند خون میشوند و یا به طور دائم به مصرف شیرینی تمایل دارند، میتوانند از فواید دارچین بهرهمند شوند.
منبع غنی آنتیاکسیدان
وظیفهی آنتیاکسیدانها این است تا آسیبهایی را که رادیکالهای آزاد به بدن وارد میکنند خنثی کنند. وجود این آنتیاکسیدانها در دارچین، آن را برای مقابله با انواع رادیکالهای آزاد مناسب کرده است.
دارچین در مقایسه با ادویههای دیگر از میزان آنتیاکسیدان بیشتری برخوردار است. پلیفنل از جمله آنتیاکسیدانهای قوی است که در دارچین وجود دارد.
ضدسرطان
در نتیجه رشد غیرقابلکنترل سلولها در بدن، شاهد بروز انواع سرطانها هستیم. تحقیقات بسیاری بر روی خواص دارچین بهمنظور درمان سرطان صورتگرفته است. در نتیجه این تحقیقات مشخص شد که برخی از فواید دارچین ضد سرطانی بودن آن، است. درواقع این ماده مانع رشد بیشتر سلولهای سرطانی شده و از تشکیل شدن عروق خونی در تومور جلوگیری میکند. دارچین با مرگ سلولهای سرطانی از پیشرفت سرطان جلوگیری میکند.
درمان انواع عفونت
خواص دارچین در زمینه درمان انواع عفونتهای قارچی و باکتریایی نیز اثبات شده است. با مصرف روغن دارچین میتوان انواع عفونتهای قارچی مجراهای تنفسی را بهبود بخشید. این روغن همچنین مانع رشد باکتریهایی چون سالمونلا و لیستریا میشود.
وجود مادهای بنام سینامالدهید در دارچین باعث درمان بسیاری از عفونتهای قارچی و باکتریایی با دارچین است.
خواص دارچین برای لاغری
یکی دیگر از خواص دارچین این است که میتواند باعث کاهش وزن اضافی بدن شود. درواقع این ماده با افزایش سطح انرژی در بدن و کمکردن اشتها میتواند فرایند کاهش وزن فرد را تسریع بخشد. در کنار حرکات ورزشی افراد میتوانند مصرف دارچین را در برنامه غذایی خود بگنجانند. در واقع وجود فیبر در دارچین با ایجاد حس سیری در فرد تمایلات غذایی او را کاهش میدهد.
با توجه به اینکه بدن برای هضم ادویههایی چون دارچین نیاز به انرژی بیشتری در مقایسه با مواد غذایی دیگر دارد؛ درنتیجه مقدار بیشتری از چربیهای انباشتهشده در اطراف شکم را برای این منظور استفاده میکند.
در صورت مصرف دارچین، انتقال غذا از معده به روده نیز دیرتر انجام میشود؛ درنتیجه احساس سیری در فرد بیشتر طول خواهد کشید. با خوردن دارچین همچنین تجزیهوتحلیل کربوهیدراتها بهتر انجامشده و فرد وزن بیشتری از دست خواهد داد.
خواص دارچین برای مردان
از فواید و خواص دارچین اصل برای مردان نیز نباید غافل بود. از جمله فواید دارچین برای مردان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- همانطور که پیش از این ذکر شد، یکی از خواص دارچین کنترل و کاهش قند خون است. مردانی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند میتوانند با افزودن دارچین به برنامه غذایی خود بیماریهای قلبی و دیابت خود را کنترل کنند.
- استفاده از دارچین مشکل زود انزالی مردان را نیز برطرف میکند. زود انزالی در افرادی به وجود میآید که دارای طبع سرد هستند. این افراد میتوانند با مصرف دارچین که طبیعتی گرم دارد، زود انزالی خود را درمان کند. دارچین همچنین باعث افزایش میل جنسی در مردان میشود.
- درمان اختلال نعوظ در مردان نیز از دیگر خواص دارچین است. این اختلال ممکن است گاهی به دلایلی چون اضطراب و افزایش فشارخون یا بیماریهای قلبی عروقی بروز کند.
- مردان میتوانند با مصرف عصاره دارچین، درصد ابتلای خود به بیماری آلزایمر را نیز کاهش دهند. این عصاره مانع پیشرفت علایم آلزایمر در مردان میشود.
- همان طور که گفته شد دارچین با دارا بودن خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی میتواند درمان مناسبی برای عفونت داخلی و خارجی در مردان باشد.
خواص دارچین برای زنان
- فواید دارچین برای زنان نیز بیشمار است. زنان میتوانند با مصرف دارچین با دردهای دوران قاعدگی و همچنین گرفتگی و اسپاسم عضلات مقابله کنند و خونریزی دوران قاعدگی را کاهش دهند.
- مصرف دارچین پس از زایمان نیز با به تأخیر انداختن قاعدگی زنان باعث کنترل بارداری میشود.
- افزایش تولید شیر در زنان نیز با مصرف دارچین اتفاق میافتد. درمان ناباروری و نازایی در زنان نیز از دیگر فواید دارچین است.
خواص پودر دارچین
تمامی خواص ذکرشده برای دارچین درمورد پودر دارچین نیز صدق میکند. پودر دارچین اصل میتواند درمان مناسبی برای جوشهای صورت، روشنکردن رنگ مو، کنترل دیابت، کاهش وزن اضافی بدن، افزایش رشد موهای سر و … باشد.
خواص چوب دارچین
هنگامیکه پوستههای تنه درختان دارچین جدا شده و با نور آفتاب خشک میشوند، به شکل نوارهای رول شده و پیچیده درمیآیند که به آنها چوبهای دارچین میگویند. چوبهای دارچین دارای طعم تندوتیزی هستند و بیشتر در پختن غذا مورداستفاده قرار میگیرند.
میتوانید از چوبهای دارچین برای طعم دهندگی به قهوه یا چای استفاده کنید. کافی است تا چوب دارچین را داخل قوری قهوه یا چای خود بریزید و اجازه دهید تا دم بکشد.
از چوب دارچین برای طعمدار کردن غذاهایی چون آبگوشت، انواع خورشتها و کباب میتوان استفاده کرد.
انواع دارچین
به طور کلی ۲ نوع دارچین بنامهای کاسیا (دارچین چینی) و سیلان (دارچین اصل هندی) وجود دارد.
دارچین کاسیا یا دارچین چینی از گونههای متنوع درخت دارچین و دارچین سیلان که همان دارچین اصل هندی است و آنتیاکسیدان بیشتری دارد، از درخت سینامومم ویروم گرفته میشود.
رنگ دارچین اصل یا سیلان روشنتر از دارچین کاسیا است. دارچین اصل پوستههای نازک و کاغذی دارد؛ اما دارچین کاسیا رنگ تیرهتر و پوستههای ضخیمتری دارد.
-
دارچین مدادی اعلاء صدرا11,000 تومان
-
چوب دارچین اعلاء صدرا10,000 تومان
-
پودر دارچین صدرا16,000 تومان
خواص دارچین در طب سنتی
به فواید دارچین در طب سنتی نیز تاکید بسیاری شده است، در این بخش نظر معروفترین حکیمان طب سنتی را در مورد این مادهی ارزشمند، مرور میکنیم:
خواص دارچین از دیدگاه دکتر خیراندیش
استفاده از ترکیب عسل و دارچین برای افرادی که به سردی بیشازحد بدن دچار شدهاند، میتواند درمان مناسبی باشد. این درمان برای افرادی که در مناطق گرم و خشک زندگی میکنند مناسب نیست؛ چراکه ترکیب دارچین با عسل باعث افزایش خشکی عسل شده و خارش پوست میآورد.
خواص دارچین از منظر دکتر روازاده
استفاده از چای دارچین خواص بیشماری از جمله تقویت معده، کبد، اعصاب، افزایش جریان خون، بهبود درد کمر، شادیآور، درمان سرفهها و پا دردهای رطوبتی و … دارد. برای تهیه چای دارچین میتوان ترکیب چند عدد چوب دارچین را داخل ۲ لیوان آب سرد ریخته و بر روی شعله مستقیم قرار دهید تا به جوش بیاید. پس از آن روی شعله غیرمستقیم گذاشته و به مدت ۲ تا ۳ ساعت اجازه دهید تا دم بکشد و رنگ آن آلبالویی شود.
دکتر تبریزیان و خواص دارچین در طب اسلامی
از فواید دارچین در طب اسلامی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خواص ضدالتهابی و ضد درد، جلوگیری از لخته شدن خون، جلوگیری از حملات قلبی، افزایش کارایی مغز و بهبود آلزایمر، روان کردن جریان خون و افزایش اکسیژنرسانی به سلولهای بدن، درمان نفخ معده، جلوگیری از حملات قلبی و خوشبوکنندهی دهان.
خواص چای دارچین
چای دارچین از ویتامین B بالایی برخوردار است. از خواص این چای میتوان به کندشدن روند پیری در فرد، کنترل دیابت، کنترل کلسترول خون، بهبود سندرم روده تحریکپذیر، درمان عفونتهای مخمری، بهبود کارایی مغز، متعادل کردن گوارش، افزایش گردش خون، بهبود سرطان گردن رحم و روده بزرگ و … اشاره کرد.
میزان مصرف مجاز دارچین در طول روز
زیادهروی در مصرف دارچین مانند هر ماده غذایی دیگری برای بدن عوارض و آسیبهایی را به همراه دارد. افرادی که بیماری خاصی نداشته و تنها بهمنظور بهبود سلامتی دارچین را استفاده میکنند، میتوانند ۱ تا ۲ گرم از این ماده غذایی را که معادل نصف قاشق چایخوری است t بهصورت روزانه استفاده کنند. بهمنظور درمان بیماریهایی چون کنترل دیابت، کاهش کلسترول و موارد درمانی دیگر روزانه ۳ تا ۵ گرم دارچین توصیه میشود.
عوارض و ضررهای مصرف بیش از اندازه دارچین
بهطورکلی باید گفت مصرف میزان ۶ گرم دارچین در طول روز خطر و عوارضی برای فرد به همراه ندارد. اما مصرف بیش از این اندازه در طول روز عوارض جانبی برای فرد ایجاد میکند.
برخی از افراد ممکن است نسبت به مصرف دارچین آلرژی و حساسیت داشته باشند که در این صورت بهتر است در ابتدا مقدار کمی دارچین مصرف کنند، در صورت عدم حساسیت میتوانند میزان مصرف را افزایش دهند.
افرادی که به بیماریهای کبدی دچار هستند، نباید در طول روز بیشتر از ۲ گرم دارچین مصرف نمایند. این ماده غذایی در دوران بارداری و شیردهی نیز باید بااحتیاط و با تجویز پزشک مصرف شود؛ چراکه مصرف زیاد آن در دوران بارداری باعث نقص مادرزادی در جنین میشود.
در این مقاله به بررسی فواید دارچین اصل و خواص بیشمار آن در زمینه درمان بسیاری از بیماریها از جمله دیابت، بیماریهای قلبی، عفونتها، سرطان و … پرداختیم. بهمنظور بهرهمندی بهتر از فواید و خواص دارچین میتوانید دارچین سیلان یا همان دارچین اصل هندی را تهیه کنید.
سوالات متداول
دارچین یکی از از ادویههای با ارزش و دارای مواد مغزی بسیاری است که موجب شده تا خاصیت ضدالتهابی، کاهش تری گریسیرید، کاهش کلسترول و درمان عفونت را داشته و برای بهبود عملکرد قلب، تقویت سیستم ایمنی و کنترل دیابت، موثر باشد.
دارچین طبعی گرم و خشک دارد. مصرف این ادویه برای افرادی که مزاج مرطوبی دارند بسیار مناسب است، اما کسانیکه گرم مزاج هستند، باید با احتیاط آن را مصرف کنند.
وجود فیبر در دارچین با ایجاد حس سیری در فرد تمایلات غذایی او را کاهش میدهد و به این ترتیب موجب لاغری خواهد شد.
خواص دارچین زیاد است و ضرر عمدهی آن مربوط به مصرف بیش از اندازهی آن است. زیاده روی در مصرف دارچین نیز همانند بسیاری از مواد دیگر موجب بروز مشکلاتی خواهد شد. عوارضی چون سوزش و خارش گلو، سردرد، قرمزی چشمها، جوش و آکنه از مصرف بی اندازه دارچین حاصل میشوند.